Reisverslag achttiende reis: Juli-augustus 2014

Woensdag 30 juli 2014: Vlucht naar Mansa met warm welkom door 240 kinderen en volwassenen.

Om 16.05 uur landen we in Mansa waar ik word verwelkomd door Paul en Charity met wel 240 kinderen.

Een warm en uitbundig welkom door Paul en Charity en 240 kinderen van de Paulcha School. 30-07-2014

Ze zingen onophoudelijk en wuiven me toe met groene twijgen.

Ook een twaalftal volwassen vrouwen in uniform zijn erbij. Zij volgen eveneens lessen in de school want ze zijn ongeletterd.

Dit meisje zegt heel eerbiedig een gebedje op.

Allen terug naar huis met de bus. Drie keer heen en weer met telkens 80 kinderen.

Het zijn de kinderen van de Paulcha School die me verwelkomen met liederen, gedichtjes en gebedjes. We brengen nog een kort bezoek aan de site. Twee van de drie chalets zijn in frisse kleuren geschilderd. Ook de kapel is van buiten opgefrist. Charity toont me ook chalet drie. Mooi ingericht met bed en tafel. Werkers besproeien de tuin met de tuinslang. Iemand komt water halen. Eerste indruk: De chalets zien er fris uit. De grond is wel heel droog en stoffig.

Donderdag 31 juli 2014: Nogmaals een welkomstceremonie door de kinderen van de Paulcha school, ditmaal op onze Hildegard-site, in aanwezigheid van de burgemeester van Mansa.

Rond half twee komen Paul en Charity me ophalen en gaan we naar het stadhuis om de burgemeester te ontmoeten, maar die is er niet. Dan verder naar de site en wie is er daar? De burgemeester. Intussen zitten meer dan 200 kinderen en een twaalftal volwassenen in hun bosklassen te wachten om me te verwelkomen. Het bezoek van de burgemeester is totaal onverwacht. We zochten hem, en hij is er al!

We geven een korte rondleiding aan de burgemeester van Mansa, die ons project op uitnodiging van Charity bezoekt.

Teacher Stuart is één van de twee leraren die dagelijks onderricht geeft aan de kinderen. Er zijn twee klassen preschool children en twee klassen grade 1. Hier leren ze lezen en schrijven om aan het eerste leerjaar te kunnen beginnen.

Deze ongeletterde vrouwen volgen nu ook lessen in lezen en schrijven. Van Charity kregen ze gratis een blauw t-shirt. Voor de rok zorgden ze zelf. In een dans stellen ze zich allemaal één voor één voor: Sister Annie, sister Given, sister Precious, sister Teresa, sister Violet, sister Liliane, sister Agnes, sister Gertrud.

De burgemeester drukt zijn waardering uit voor beide projecten die nauw verbonden zijn: het bertramproject en de school.

Paul en Charity verrichten fantastisch werk samen met de twee leraren Stuart en David. Beiden engageren zich voor een minimum loon. Paul en Charity betalen hen uit van hun eigen inkomen. Het schoolproject heeft een afzonderlijk bestuur en beheert eveneens de eigen financiële middelen.

Verschillende kinderen zeggen in het Engels een gedichtje of gebedje op welke ze hebben geleerd in de Paulcha school. Ze vragen me of ik over de kinderen in Afrika wil spreken wanneer ik terug thuis in België ben. Velen van hen zijn wees. Justine, Elisabeth en Precious.

Chalet 2 is mooi opgeknapt in frisse kleuren. Deze vrouw, Gwen, is de kokkin.

Zij wordt ook betaald door het bertramproject. In totaal worden er dus drie mensen door het project betaald, elk ongeveer 50 euro per maand. Dat is 150 euro in totaal. Binnen staan drie bedden. Daar waar de badkamer moest komen staat simpel keukengerei op de grond. David, één van de twee onderwijzers blijft hier ook overnachten. De andere woont op 5 km afstand en komt met de fiets.

Chalet 3 is eveneens mooi geschilderd. Daarin worden drie weeskinderen opgevangen onder de hoede van Paul en Charity en de onderwijzer David, die al weduwnaar is.

Er staat een nieuw bed met matras en een grote tafel en stoelen. Charity heeft nog op de muur welkomstkaarten laten aanbrengen. Ze doet er alles aan om het me hier naar mijn zin te maken.

Zaterdag 2 augustus 2014: Voorstelling en distributie van bertram aan de ouders.

Het is wachten op de ouders want vandaag is de dag dat ze hun maïs kunnen verkopen aan de overheid.

Ik krijg nog een mooie blauwe taart aangeboden, gebakken door de vrouw van de oudste zoon van Paul en Charity. Haar naam is Mianda en zij is politie-agente.
Naast Paul: de tweede zoon, Elias. Hij leert voor onderwijzer, evenals de derde en jongste zoon, Chalwe.

Tuiniers en nachtwakers David en Mpundu. Zij zijn in vaste dienst en worden betaald door het bertramproject. Ze krijgen ieder 300 ZMW per maand. Ze overnachten tot voor kort beiden in chalet 2 samen met teacher David. De vrouw van David is omgekomen door de bliksem. Teacher David is nu samen met de drie weeskinderen, welke ze hebben opgenomen, naar chalet 3 verhuisd. Op de achtergrond, chalet 1, waar Paul en Charity nu al twee jaar wonen.

Zondag 3 augustus 2014: Plechtige en druk bijgewoonde gebedsbijeenkomst in de kapel.

Jonge danseressen voeren geregeld nauwkeurig ingestudeerde danspasjes uit.

Heel de kapel zingt en danst mee.

Catechist Paul Chongo leidt op plechtige wijze de gebedsdienst.

De nieuwe bezoekers worden eveneens hartelijk verwelkomd. Iedereen gaat hen groeten met een handdruk. Er is ook een offerande voor de catechist, zangers, dansers, kaarsen, kleding, enz. En ook ik krijg een mand gevuld met een grote zak aardnoten, 1 kg suiker. Het kan niet op. Aangeboden door het comité dat verantwoordelijk is voor de dienst in de kapel. Dat bestaat uit Paul Chongo, Agnes, de zangeres, de schatbewaarder Miss Mulenga en nog een vice-schatbewaarder Jennifer Kapinga. Onze kapel maakt nu deel uit van de parochie van Don Bosco: St. James parish. Dat is op papier geregeld door de priesters van Don Bosco en de priester van de parochie waartoe we oorspronkelijk behoorden, maar op 20 km afstand gelegen.

Na de zondagsviering die geduurd heeft van 10.00 tot 12.30 uur maken we nog een wandeling over het terrein.

Maandag 04-08-2014. Bezoek aan de nieuwe bisschop Patrick Chisanga, en aan de sisters of Mercy (sister Delphine).

Nog nooit zijn we zo eenvoudig bij de bisschop kunnen komen. Alle kantoren zijn gesloten want het is een officiële verlofdag: “Farmers day”. We kloppen op de deur van de bisschop welke op een kier staat. “Kom binnen”, zegt de bisschop. “Ik maak van de vrije dag gebruik om wat bij te werken”, zegt hij en verontschuldigt zich dat hij niet in bisschopsgewaad gekleed is.

Rt. Rev. Patrick Chisanga, Bishop of the Catholic Diocese of Mansa
+260 979 757 576 pcchisanga@yahoo.com
Hij werd aangesteld op 1 Februari 2014, nadat er ongeveer 5 jaar een plaatsvervanger geweest is.
We stellen kort het bertramproject voor, de kapel St. Hildegard en het schoolproject van Paul en Charity. Hij van zijn kant oppert spontaan, zonder dat we het moeten vragen, dat er af een toe een priester moet komen om de H. Mis op te dragen. Hij wil het project beter leren kennen en zal aan de vicar general vragen om ons eens te bezoeken.

Donderdag 7 augustus 2014.: Werken aan de powerpoint “10 jaar bertramproject”.

Bezoek aan de post. Om 16.00 uur is het pak van Posch nog niet aangekomen. Een uur later komt Paul met het pak aan! Alweer een mirakel! Boston komt nog opdagen en we vieren samen het 10 jarig bestaan van het Bertram project met een gezamenlijke maaltijd in Chinunchi.

Een gift van de familie Posch uit Oostenrijk na bezoek aan hen op 5 juli: 130 plastic verpakkingen van 45 gr Bertram powder. Aangekomen de dag voor ons vertrek, namelijk op 07-08-2014. Juist op tijd om er nog foto’s van te maken.

Naast ons terrein van 8,5 ha, hebben Paul en Charity ook nog een terrein gekregen van 2 ha. De voorbereidingen om daarop een eigen school te bouwen en een huis met verschillende kamers, keuken en badkamers zijn aan de gang.

Hier moeten vier klaslokalen komen voor telkens 40 leerlingen.

De stenen worden ter plaatse uit klei vervaardigd en gebakken.

Het huis van Paul en Charity telt zeven kamers waarvan meerdere met eigen badkamer. Er zal ook plaats zijn om gasten te laten logeren.

In 2013 kon ik deze luchtfoto van het Hildegard-terrein maken. De vriendelijke vrouwelijke piloot vloog een rondje boven onze gebouwen.

De omgeving met de lange zandweg van het centrum van de stad naar de “site”.