Het bertramproject is gesitueerd in Mansa, de hoofdstad van de provincie Luapula in Zambia.
De eerste reis: februari 2004 met Laurens Tyberghien.
Doel: Verpleegster Tinne Verhamme bezoeken in St. Francis Hospital Katete. Ontmoeting met Boston Musonda uit Mansa.
Laurens Tyberghien, toen nog laatstejaarsstudent geneeskunde. Hier bij aankomst in Lusaka. We nemen meteen de taxi naar Katete. Nadat ik aldaar het bertramwortelpoeder heb voorgesteld aan het hoofd van het St. Francishospitaal, vertrek ik met een jeep naar de Victoriawatervallen. In dezelfde jeep zit ook een man, Boston Musonda uit Mansa. Ik deel met hem het bertramwortelpoeder dat ik bij me had om me tegen malaria te beschermen. Terug thuisgekomen onderhouden we contact per e-mail. Zijn koortsen zijn verdwenen en hij vraagt om meer bertram op te sturen. Ik stuur hem geregeld een pak bertram, dat hij verder verdeelt onder zijn familie, vrienden en kennissen. Hij doet ook een kleine enquête onder de gebruikers die allen positief antwoorden.
Na enkele maanden vraagt hij om eens een bezoek te brengen aan Mansa en in november van hetzelfde jaar 2004 reis ik samen met Marie-Chantal Verheijen-Biesemans naar Mansa.
De tweede reis. November 2004.
Met moeder Mirîam (Marie-Chantal). Stichting van het bertramproject. We geven voordrachten, bezoeken zieken bij hen thuis en gezondheidscentra.
We geven enkele conferenties in Farmers Institute.
We bezoeken zieken thuis. Deze jongen was totaal verzwakt en is enige tijd later overleden.
Bezoek aan Kundamfumu rural health center: “registered nurses” doen er praktijkstage.
Boston organiseert een toeristische uitstap naar Samfya. Dit ligt aan de oevers van het Bangweulu meer.
Op vrijdag 19 november komen we met deze groep bijeen in Chukuma Guest house, waar we verblijven, om onze doelstellingen op papier te zetten. Het bertramproject wordt gesticht met de naam “Bertram Project Zambia Foundation”.
Als stichtingsdatum nemen we 21 november, een feestdag van Maria: de opdracht van Maria in de tempel. Op de stichtingsvergadering zijn aanwezig: Boston Musonda, Georges Palangwa, Kelvin Mwale, Christopher Mwenda, Moeder Miriam, Dr. Louis, John Banda. In 2014 zijn al twee van deze stichtingsleden overleden: Christopher Mwenda en Kelvin Mwale. John Banda is verhuisd naar een andere stad.
Als we gaan tanken om terug naar Lusaka te rijden, komt Boston één van zijn cliënten tegen: Mr. Banda. Hij vraagt hem of hij nog een foto heeft van toen hij ernstig ziek was en hij toont die foto.
Een wonderbaarlijke verbetering heeft zich voorgedaan bij deze terminaal zieke man die zijn CD4 cellen sterk zag stijgen onder inname van bertram. Dit deed bij ons het vermoeden rijzen dat bertram ook nuttig zou zijn bij hiv/aids. Hij zal ons later in een gesprek nauwkeurige gegevens verschaffen over zijn gunstige evolutie.
Vijfde reis, met pater Daniël Maes en Paul Schoofs
Hoofddoel: Officiële lancering op 21 juli 2005.
Met pater Daniël op bezoek bij bisschop Aaron Chisha.
De promotie en verdeling van bertramwortelpoeder is en blijft de kernactiviteit van het bertramproject. Zolang verkopen niet lukt, voelen we ons genoodzaakt het gratis uit te delen. Dat is in 2014 nog steeds het geval.
Intussen is gebleken dat het kweken van bertram niet mogelijk is in dit klimaat.
De zesde reis, November-December 2005, met Theo Bos
Architect Sinkolongo tekent een plan voor een kapel, drie chalets en een hospice. Na enkele jaren besluiten we de bouwplannen te beperken tot de kapel en drie chalets. De bouw van een hospice ligt voorlopig boven onze financiële mogelijkheden. De hospice gaat de diepvries in.
De zevende reis. April 2006.
Voorbereiding wetenschappelijke studie. Deze voorbereidingen monden tenslotte uit in het advies van de pharmaceutical authority: promoot het als een specerij, niet als een medicijn.
Een druk valt van onze schouders.
Vergadering met Dr. Mutemba in Our Lady’s Hospice. Toen wilden we nog een wetenschappelijke studie opzetten, maar die bleek achteraf te duur, te omslachtig, niet binnen ons bereik, maar gelukkig ook niet nodig. V.l.n.r. Boston Musonda, Paul Schoofs, Gershom Kapalaula en Dr. Mutemba.
Our Lady’s Hospice in Kalingalinga te Lusaka bezochten we meermaals om de studie, die uiteindelijk niet doorging, voor te bereiden.
Twee sympathisanten: links, verpleegster Maureen en rechts Beatrice Phiri. Elk ontvangen ze 1 kg bertram, gesponsord door Magda Pauwels uit Brasschaat.
Op bezoek bij Indische zusters die voor weeskinderen zorgen.
De Europa-trip
In mei 2006 worden Boston en Gershom uitgenodigd door Dr. Strehlow om te komen getuigen op het congres in Konstanz. We maken een trip door Europa.
Boston en Gershom geven hun getuigenis over bertram: sindsdien ze dit gebruiken: geen malaria meer en verbetering van hun algemene toestand.
Op enkele jaren tijd zal Boston in gewicht toenemen van plus minus 50 kg naar meer dan 80 kg in 2014. Ook Gershom wordt in de loop der jaren een heel pak zwaarder.
Mevrouw Yvette Salomon, de privé-secretaresse van wijlen dr. Hertzka, mevrouw Helena Aerts en mevrouw Maria Schmid, aanwezig op dit congres, steunen elk op hun manier het bertramproject.
Op bezoek bij de Firma Jura in Konstanz, de leverancier van bertram. Ze voeren kwaliteitscontrole uit en garanderen ons de beste kwaliteit te leveren. We laten Engelstalige verpakkingen maken en tekenen een contract om 5000 verpakkingen te bestellen tegen 31-12-2010.
We nemen deel aan de medische werkgroep van de Internationale Gesellschaft Hildegard von Bingen. Hier bij de ingang tot de kelder van het klooster op de Rupertsberg.
We sporen naar Parijs, waar Edith Haussy uit Lille (FR) , eveneens een trouwe sympathisante van het project, voor ons een conferentie georganiseerd heeft.
We zijn te gast bij mevr. Sylvia Brunet te Eeklo. Sylvia is al jarenlang een bezielende kracht in het verspreiden van Hildegard’s boodschappen en voedingsadviezen.
We gaan op bezoek bij de ambassade van Zambia in Brussel. Geven ook nog een voordracht in Eupen, Hasselt en Mol.
Onze twee Zambiaanse vrienden krijgen onderdak van pater Daniël in de toenmalige gemeenschap “Ster van David” te Gooreind, Wuustwezel. Enkele jaren later wordt het klooster verkocht, verhuist pater Daniël naar Syrië, en valt de gemeenschap uiteen.
Achtste reis: november 2006. We krijgen een stuk grond van 8,5 hectaren.
Meisje bij enkele plantjes bertram in de tuin van Kelvin Mwale.
Bertram van eigen kweek. In het begin leek de kweek veelbelovend, maar na zekere tijd verdwenen de planten. Te veel zon en/of te weinig water, kortom deze plant gedijd hier niet. Weer een zorg minder. Het kweken van Anacyclus pyrethrum is niet mogelijk in een tropisch klimaat. Zoals dat er bij ons geen bananen groeien.
Chief Chimese, ondertussen overleden, toont ons het domein dat hij ons wil schenken. Een stuk grond van 200 m op 400 m, 8,5 hecftaren, vlakbij zijn paleis.
Mr. Mbao toont ons de beakens. 06-12-2006.
Boston, landmeter Mr. Mbao, Paul, Kelvin (overlijdt in 2013 of 2014) en George.
06-12-2006. Chief Chimese tekent plechtig het document van de overdracht. We beschouwen het als een sinterklaasgeschenk. Achteraf bleek dat deze chief niet de rechtmatige chief was, maar dat het zijn broer moest zijn. Na een proces voor de rechtbank heeft deze laatste het pleit gewonnen en werd rechtmatige chief. Het officieel document, op speciaal papier moest in 2013 opnieuw, nu door hem, ondertekend worden.
Negende reis, juli 2007: Inzegening van de foundation stone.
Op bezoek bij de familie van Gershom Kapalaula in Lusaka.
In Mansa hebben we voortaan een goed onderkomen gevonden in Chinunchi Guesthouse. Chalet 8 wordt mijn vaste stek en vergaderplaats.
We overhandigen een enveloppe van 5000 euro voor de bouw van de St. Hildegard-kapel. De uiteindelijke kosten zullen driemaal hoger zijn.
Bisschop Aaron Chisha brengt ons persoonlijk de kostabre foundation stone.
Bisschop Aaron Chisha zegent de eerste steen. 17 juli 2007.
Omwonenden komen kijken.
Chief Chimese Mutanto legt de eerste steen.
De eerste steen wordt verder afgewerkt.
Een beeld uit de omgeving. Leerlingen van een naburige school, in uniform, groeten ons.
Vrouwen verzamelen stro om de daken van hun hut te hernieuwen.
Veronica, met parelwitte tanden.
De tiende reis, December 2007.
De bouw van de kapel is gestart.
De chief komt geregeld kijken hoever we staan. Dit is de “shelter”, het eerste gebouwtje, waar de metselaars kunnen schuilen en eten.
Elfde reis, maart 2008.
Met Theo Bos en pater Daniël. Paul verblijft al voor langere tijd in Zambia. Eerst in het huis van Kelvin, daarna in de appartementen van de verpleegsters van Mansa General Hospital. 30-03-2008. Inzegening van de kapel.
Op initiatief van pater Daniël gaan we op bezoek bij de zusters van moeder Teresa in Lusaka.
De bewoners, veelal aidspatiënten, zingen en dansen voor ons.
Kinderen komen voor ons een versje opzeggen en schenken ons een bloem.
De bloemen bewaren we als een kostbaar geschenk.
30-03-2008. Inzeging van de kapel door bisschop Aaron Chisha.
Samen met pater Daniël Maes (o. praem) draagt de bissschop de eerste heilige mis op.
De kapel, hoewel nog niet voltooid, is helemaal gevuld.
De twaalfde reis, november-december 2008.
Bouwwerken bezoeken, gras kopen en workshop
We gaan gras kopen voor de dakbedekking van de chalets.
Zo wordt er eten klaargemaakt. Basisvoedsel is Nshema, een spierwitte brij op basis van maïsmeel, soms ook gemend met kasava (maniok). Koken gebeurt op houtskoolvuurtjes.
Daarom: een stapel houtskool achteraan op de fiets is een vertrouwd beeld op de wegen.
We proberen bertram te verkopen. Tot nu zonder succes. De mensen zijn er arm. De pakjes worden niet verkocht.
Dakwerkers op het dak van chalet 1. We kiezen voor stro, zij zeggen “grass” omdat dit zorgt voor een aangename koelte. Het werkt als het ware als een natuurlijke airconditioning.
Het dak van de kapel met dakpannen die uit Ndola werden aangevoerd, is klaar.
Groet van op het dak van chalet 1.
De dertiende reis, augustus 2009.
Chalet 1 is klaar om bewoond te worden.
De vloer is geplaveid met mooie tegels.
Chalet 2 is in opbouw.
Met Mr. Banda, uiterst links op de foto, zoeken we naar een geschikte plaats om een handpomp te bouwen. Ter herinnering, Mr. Banda is de man die in 2003 op sterven na dood was.
Met bertram en later, naar we hoorden, in combinatie met antiretrovirale middelen (ARV’s), is hij helemaal volledig gezond geworden. Maar helemaal in het begin nam hij enkel bertram, waarmee zijn immuniteit fors verbeterde, gemeten aan het aantal CD4 cellen dat sterk gestegen was van 88 naar 240. Dat heeft hij ons persoonlijk verteld toen we hem toevallig ontmoetten in het centrum van de stad.
Kelvin Mwale met zijn dochtertje bij enkele bertramplanten. Aanvankelijk waren we opgetogen, want de wortels gaven een vurig gevoel op de tong en speekselproductie. Later moesten we echter vaststellen dat er geen bloemen gevormd werden en dat de plant zich dus niet vermeerdere. En als ze niet continu water kregen verdorden ze snel.
De veertiende reis, maart-april 2010.
De handpomp is klaar: er is water, de kapel en de drie chalets zijn gebouwd.
We zijn fier en blij met deze handpomp, gebouwd door Mr. Banda en zijn team.
James Mansabwa, de toenmalige nachtwaker, pompt water voor de kinderen.
De kapel heeft deuren gekregen en mooie gekleurde ramen.
De vloer in zwarte en witte tegels.
Specialisten in dakbedekking komen uit Samfya voor het dak van de derde chalet.
Chalet 2 is ook klaar. Hij zal voorlopig fungeren als opslagplaats voor al het gras dat we gekocht hebben.
Mr Banda bouwt ook 2 VIP latrines. VIP staat voor Ventilated Improved Pit latrines.
Fidelis, de man van verpleegster Maureen, die in Mansa General Hospital werkt.
We proberen bertram in de rekken van Shoprite, het grootwarenhuis, te krijgen. We stellen het voor aan de branchmanager Mr. Simon Chibesa. Hij verwijst ons naar de hoofdverantwoordelijke in Lusaka, maar deze ziet er nog geen toekomst in. Onbekend is onbemind. Dan maar verder gratis uitdelen, totdat iemand zich geroepen voelt om er een handel mee op te starten zoals de firma Jura in Duitsland of de familie Posch in Oostenrijk of zoals Les Jardins d’Hildegarde in Frankrijk.
Te voet van het centrum naar de site, 8 kilometer, geladen met pakjes bertram.
Ronald, een vriend van Paul en die nu in chalet 1 woont, deelt bertram uit aan omwonenden van de Hildegard-site.
Paul verblijft in een appartement van verpleegster Charity. Zijn knie is zodanig ontstoken dat er een opname in het ziekenhuis nodig is voor een heelkundige behandeling.
Ronald gaat van deur tot deur.
Schoonmaken rond de hut is een alledaagse bezigheid.
Een groepje schoolkinderen. Een uniform is verplicht, naar Engelse traditie. Tot 1964 was Zambia een Britse kolonie: Noord-Rhodesië. In 2014 viert Zambia zijn 50 jaar onafhankelijkheid.
En ook al meer dan 50 jaar heerst er vrede in Zambia, een uitzondering in Afrika.
Vrouwen dragen heel vaak een kind op de arm of op de rug en daarenboven ook nog koopwaar op hun hoofd, in dit geval paddestoelen.
Daarom lopen ze kaarsrecht als koninginnen, echt mooi om te zien.
De engelstalige verpakkingen heeft Jura speciaal voor ons laten drukken. Voorwaarde: 5000 verpakkingen daarvan aankopen op 3-4 jaar.
Bezoek aan Mansa General Hospital. Hier aan de apotheek. 29-03-2010. We hebben ook een ontmoeting met de hoofdgeneesheer. Om bertram in het hospitaal te gebruiken is hij niet bevoegd en verwijst ons naar de minister van volksgezondheid. Daar zijn we tot nu toe, 2014, niet toe gekomen.
Verpleegster Maureen, een sympathisante van het bertramproject is er werkzaam.
De TB afdeling. De maaltijd: een portie nshema. Kom daarmee maar eens op krachten. Daarom onder andere is er nood aan een hospice waar we bertram kunnen geven en gezonde voeding, zoals we dat gezien hebben in de hospice van moeder Teresa in Lusaka. Maar dit blijft voorlopig nog een droom.
De mannenafdeling.
Bezoek aan central clinic, een gezondheidscentrum waar zieken medicatie kunnen krijgen. Het is de werkplek van Boston. In 2013 zal hij gaan werken voor het ministerie van landbouw.
Overzicht van de site. Op de voorgrond: een veld met bonen. 27-03-2010.
De vijftiende reis, 25 maart- 18 april 2011.
Paul zwaar ziek
Elektriciteit wordt betaald: 40 miljoen ZMK = 8000 euro
Chalet 1 wordt voor een tijd chalet Ronald. Een vriend van Paul gaat er wonen en bewerkt de groentetuin.
Hij probeert spelt te kweken. We kregen een zak van 25 kg van mevrouw Siebert uit Konstanz tijdens het congres aldaar in 2010.
De speltkweek was aanvankelijk, zoals bij de bertram hoopvol, maar aren kwamen er niet. Alweer iets dat we uit ons hoofd moeten zetten. Spelt kweken op deze plaats en in dit klimaat moeten we niet meer proberen. Zelfs de zeven soorten zomerspelt van mevrouw Siebert die we naar het research center brachten, leverden niets op.
We brachten zeven soorten zomerspelt naar het research center. Resultaat na één jaar: nul. Weer veel moeite voor niets, maar zo leren we bij met vallen en opstaan.
Ajuin lukt wel.
Ook de curryplant doet het goed. Dit is de bloem.
Zoete aardappelen groeien er eveneens zeer gemakkelijk. Deze zijn wel gezond want niet verwant met onze aardappelen, een nachtschadegewas dat we best beperken.
De pomp doet het weer na herstellingswerken door Mr. Banda.
Nogmaals naar Shoprite. Nu met een verpakking met barcode zoals gevraagd, in een praktisch plastic strooidoosje. Een gift van Maria Adam uit Oostenrijk.
Zij heeft zoals de firma Jura uit Konstanz (www.hildegard.de), en de firma Posch uit Oostenrijk (www.hildegardvonbingen.at) , een uitgebreid gamma aan Hildegard-producten. www.maria-adam.com
Ook Dr. Wighard Strehlow, de opvolger van Dr. Hertzka heeft een eigen web-winkel: www.st-hildegard.com. In Frankrijk wordt bertram verdeeld door www.lesjardinsdhildegarde.com
Paul tussen de leerling-verpleegsters. Een paar dagen later wordt hij weer zo ziek dat verpleegster Charity er niet gerust in is en ze komt me roepen. Wegens hoge koorts van onbekende oorsprong voeren we hem naar het ziekenhuis waar hij na een infuus met Quinine in coma raakt. Want bij hoge koorts geeft men automatisch een behandeling voor malaria, nog vooraleer de diagnose bevestigd wordt. Later blijkt de diagnose: septicemie. De toestand is zo ernstig dat we vrezen voor zijn leven, er ’s nachts bij waken en zijn begrafenis al voorbereiden. Maar na een antibioticakuur en de ziekenzalving verrijst hij, gelukkig.
Bezoek aan chief Chisunka. (04-04-2011)
We krijgen van hem dit geitje, dat, thuisgekomen in Chinunchi, onmiddellijk geslacht wordt en in stukken verdeeld onder de leden.
Sister Mpassa, de zuster van de vicar general, is de hoofdverpleegster. We geven haar een tiental pakjes die ze naar eigen goeddunken kan uitdelen. (05-04-2011)
We betalen 40 miljoen Kwacha aan de elektriciteitsmaatschappij Zesco voor het brengen van elektriciteit naar de Hildegard-site. (14-04-2011)
Voor de eerste keer neem ik in Mansa het vliegtuig naar Lusaka. Want sinds kort zijn er regelmatig vluchten via Ndola. Paul kan niet mee, wegens nog in het hospitaal. (15-04-2011)
Vanuit het vliegtuigje kan ik deze luchtfoto maken van de omgeving. (15-04-2011)
De zestiende reis, 27 januari – 13 februari 2012 met Helena Aerts.
Huwelijk Paul en Charity. 04-02-2012. Een mijlpaal in de ontwikkeling van het bertramproject.
Intussen heb ik van George foto’s ontvangen over de waterwerken. Gezien de machine kapot is, moet het op een meer primitieve wijze gebeuren. En het resultaat zal niet zijn wat we ervan verwacht hadden. Kortom: de waterwerken voor de watertoren verlopen problematisch.
George met de elektrische pomp. Die zal echter niet krachtig genoeg zijn.
De aankomst op Mansa Airport is heel hartelijk. 30-01-2012
Het ontvangstcommittee. Kinderen speciaal op hun ’s zondags. 30-01-2012
Op bezoek bij de Provincial Educational Officer, de PEO. 31-01-2012
Voorstelling van bertram aan 26 schoolinspecteurs. 31-01-2012
Getrouwd voor de wet. 01-02-2012
Groepsfoto bij het buitenkomen van civic centre, het stadhuis.
De transformator is eindelijk geïnstalleerd. 02-02-2012. Het heeft bijna een jaar geduurd! We betaalden immers al op 14-04-2011 40 miljoen ZMK, dit is 8000 euro.
Ophalen van 50 pakjes bertram in het postgebouw. 02-02-2012
We leveren 26 pakjes bertram voor de 26 schoolinspecteurs waaraan we de uitleg gaven een paar dagen voordien. 02-02-2012
Bruidsmeisje op de dag van het kerkelijk huwelijk op 04-02-2012.
Op weg van Chinunchi Guesthouse naar de kathedraal van Mansa. 04-02-2012.
Prachtig uitgedoste danseressen en dansers wachten het bruidspaar op.
De trouwbelofte in de kathedraal. 04-02-2012
Gershom is speciaal van Lusaka gekomen. 800 kilometer, 12 uren bus.
Receptie in de tuin van Chinunchi.
Fruitsap smaakt even goed als champagne.
Blauwe taarten worden in een sierlijke dans aangebracht.
De genodigden zitten op een rij.
Catherine, de zuster van Charity, Charity en mevrouw Phiri, de vrouw van dr. Phiri.
Het huis waar ze nu samen zullen gaan wonen. Toch maar voor een korte tijd, want ze verhuizen al snel naar de site waar ze hun intrek nemen in chalet 1. Daar is nu water en elektriciteit.
07-02-2012. Bezoek aan de District Medical Officer, Dr. Chingombe. Hij luistert geduldig naar onze uiteenzetting over bertram en het bertramproject. We geven hem een pakje bertram plus de informatie in het Engels plus mijn boek dat ik maakte voor het medisch weekblad 2010.
Bezoek aan de klas van Charity, Mansa Basic School. 08-02-2012. Later zal ze gaan les geven in de school dichtbij ons terrein.
De hoofdonderwijzeres van Mansa Basic School.
Donderdag 9 februari 2012. 2e bezoek aan Mansa Basic School. We geven informatie over bertram aan de leraren en leraressen. En delen een 25 pakjes uit.
Kelvin telefoneert om te zeggen dat hij nu in Our Lady’s Hospice is. Het zal het laatste contact zijn met Kelvin. Later vernemen we dat hij sterft in Livingstone.
12-02-2012. Helena en ik keren terug naar Lusaka, ZEC House. Zambian Episcopal Conference House, Kabulonga. Hier houden de bisschoppen van Zambia hun bijeenkomsten. We ontmoetten er al verscheidene bisschoppen.
De zeventiende reis, 12 tot 25 april 2013 met Renate Hallier
Schenking en inhuldiging van een mooi houten mariabeeld
De jonge vrouwelijke pilote is zo vriendelijk een rondje te vliegen boven ons terrein. 15-04-2013
Het zware mariabeeld heeft Renate Hallier helemaal alleen meegebracht uit Duitsland.
Plechtige ontvangst op de site. 16-04-2013
Een koor van katholieke vrouwen.
Verzameling onder de bomen. 16-04-2013
Neerknielen als gebaar van respect en onderdanigheid. 16-04-2013
Een nieuwe verwezenlijking. Lopend water uit de kraan. De watertank met elektrische pomp is geïnstalleerd. Omwonenden maken er dankbaar gebruik van.
De watertank van 2000 liter.
Boston haalt het pak bertram van de post. Door een gebrekkige communicatie dachten we dat het nog niet aangekomen was, maar eind goed al goed.
Voor ons in België, vanzelfsprekend: een lamp die brandt. Daar op het terrein een grote verwezenlijking. Er is elektriciteit!
Alsook een lavabo en douche. De chalet is nu bewoonbaar en wordt ook bewoond door Paul en Charity.
De eggplant wordt gekweekt. En ook aardnoten.
In de kapel staan nu banken, nieuw gemaakt door een plaatselijke schrijnwerker. Gesponsord door Helena.
De 2000 liter watertank is er uiteindelijk, na veel moeilijkheden toch gekomen.
Kapel en groentetuin met o.a. bonen.
Ook de handpomp werkt nog goed, hoewel het water niet helemaal zuiver meer is. Regelmatig zijn onderhoudswerken nodig. Paul knutselt graag met plastic flessen.
Overzicht groentetuin. Daarvoor zijn er twee tuiniers in vaste dienst. Om heel de tuin van voldoende water te voorzien is er nog nood aan een grotere watertank. Tijdens hun vakantie in België 2014, dienen we hiervoor een aanvraag in bij Wereldmissiehulp te Boechout.
Bezoek aan de buren. Een ongeletterd meisje. 19-04-2013
Uitleg en verdeling van bertram blijft de kernactiviteit van het bertramproject. De doelgroep zal steeds beter duidelijk worden. De kinderen en volwassenen van de Paulcha school en omwonenden van de Hildegard-site.
Vlak naast de Hildegard-site hebben Paul en Charity een stuk grond gekregen van de chief, 100 x 200 meter, 2 ha. Op dit stuk wil Charity een school bouwen voor kleuters, preschool children.
Boston en George worden op het matje geroepen bij de chief. Sinds de moeilijkheden met de waterwerken is er een vertrouwensbreuk gekomen met onze vroegere medewerkers; We besluiten de financies zelf in handen te nemen.
In de laatste trip van 2014 zal het vertrouwen terug hersteld worden, maar Paul en Charity houden nu de volledige controle over de gelden.
Er is een nieuwe chief, dus weer een nieuw document. De vorige chief, een broer van de huidige, zou onrechtmatig chief geworden zijn. Rien est simple.
Vrouwen komen water halen. In de omgeving zijn er maar enkele plekken waar er lopend water is.
Plechtige inhuldiging van het mariabeeld. 22-04-2013
De St. Hildegardkapel is helemaal gevuld. 22-04-2013
Father Mulenga van Don Bosco zegent het beeld en alle aanwezigen. 22-04-2013
Zingen en dansen kunnen ze uren aan één stuk. Daar kunnen wij nog iets van leren.
Zelfs bij het verlaten van de kapel gaat het zingen en dansen verder. 22-04-2013
Het beeld wordt daarna nog even terug in veiligheid gebracht, maar zal snel een definitieve plaats krijgen in de kapel.
Achttiende reis, 2014.
Zie hoofdmenu.