Literatuur

Literatuurstudie:

http://users.skynet.be/bertram.zambiafoundation/Afbeeldingen/Literature_revue_Pyrethrum_root.pdf

Bertramwortelpoeder heeft door zijn inhoudsstof Pellitorine bewezen activiteit tegen de malariaparasiet Plasmodium Falciparum

Bertramwortelpoeder is goed voor iedereen. Zo leert ons de H. Hildegard van Bingen die de eigenschappen van dit kruid beschrijft in haar natuurgeneeskundig werk “Physica”

Ziehier wat zij schrijft over Bertram:

Bertram heeft een gematigde en ietwat droge warmte, en wegens deze goede tempering is hij zuiver (pura est) en bevat een goede geneeskrachtige werking (bonam viriditatem tenet).

Voor een gezonde mens is het goed dat hij gegeten wordt omdat hij de afvalstoffen in hem vermindert (tabem minuit), goed bloed opbouwt (bonam sanguinem auget) en een zuiver verstand geeft (purum intellectum in homine facit).

Maar ook de zieke die reeds lichamelijk aftakelt (sed et infirmum qui iam fere in corpore deficit) , brengt hij terug op krachten (ad vires reducit) en laat niets onverteerds naar buiten gaan.

Dit konden we met eigen ogen vaststellen.

Ook de zieke die veel fluimen in zijn hoofd heeft (qui multum flegma in capite habet), als die dikwijls bertram gebruikt, vermindert dat de fluimen in zijn hoofd. Maar ook dikwijls gebruikt, verdrijft het de borstvliesontsteking bij de mens, bezorgt hem zuivere sappen (puros humores in homine parat) en maakt zijn ogen klaar (oculos clarificat).

Hoe dit kruid ook wordt gegeten, droog of mee gekookt,  het is altijd nuttig en goed, zowel voor zieken als voor gezonden.

Want als een mens het vaak inneemt, verdrijft het van hem de ziekte en verhindert het dat hij ziek wordt.

Dat het bij het eten vocht en speeksel in de mond uitlokt, komt doordat het slechte sappen uittrekt en  gezondheid weergeeft. (PL 1138)

Literatuurstudie over Anacyclus pyrethrum:

Met de Franse Hildegardvrienden Claude en Marie-France Delpech reisden we naar Marokko  om de plant in zijn natuurlijk milieu te gaan zoeken.

Hier een berberjongen met een Bertramplant. Khenifra.

In Marrakesh vonden we bertramwortel in verschillende kruidenzaken, o.a. in de herboristrie Grande Atlas . Daar is bertram bekend onder de naam Tiguandizt.

Pellitorine actief tegen Plasmodium Falciparum

Informatie gevonden door Bio-ingenieur Hugo Overloop en me overhandigd in Rumst  op 05-02-2009.

>Planta Med. 1990 Aug;56(4):371-3.

Antimalarial compounds containing an alpha,beta-unsaturated carbonyl moiety from Tanzanian medicinal plants.

Weenen H, Nkunya MH, Bray DH, Mwasumbi LB, Kinabo LS, Kilimali VA, Wijnberg JB.

Department of Chemistry, University of Dar es Salaam, Tanzania.

Pure compounds were isolated from plant extracts with antimalarial activity. The most active compounds included (IC50 within brackets): alpha-cyperone (1) (5.5 micrograms/ml), N-isobutyldeca-2,4-dienamide (2) (5.4 micrograms/ml), and securinine (3) (5.4 micrograms/ml).

De andere naam van  N-isobutyldeca-2,4-dienamide is pellitorine, een van de voornaamste inhoudsstoffen van de Anacyclus pyrethrum!

Dit is een wetenschappelijk bewijs voor onze waarnemeningen in Zambia, namelijk dat bertram actief is tegen malaria.

De malariaparasiet dringt binnen in de rode bloedcel en vernietigt ze. Dit veroorzaakt de malaria-aanval.
Bij dagelijkse inname van voldoende bertramwortelpoeder 3 maal 1/2 koffielepel per dag bij de maaltijden, krijgt de malariaparassiet geen kans, want pellitorine is actief tegen deze parasiet.